McGill University Health Centre (MUHC)
Glen and Mountain Campuses

2007-2011/Montréal (Québec)/48,000 m2/520,000 ft2

Redevelopment project and modernization (PPP and conventional modes)

Project description

PAGEAU MOREL produced documents for MUHC’s major redevelopment project covering two campuses, Glen and Mountain. The former was realized in public-private partnership (PPP) while the latter was in traditional mode.
The Glen Campus combines many buildings: the Royal Victoria Hospital, the Montreal Children's Hospital, and a cancer treatment centre, for a total of 500 beds, as well as the Research Institute. The Mountain Campus consists in an expansion and retrofit of healthcare services.
It is also in this challenging vein that, in 2008, PAGEAU MOREL participated in consortium to develop performance specifications for the Glen Campus project and to prepare electromechanical concepts for the Mountain Campus. In both cases, PAGEAU MOREL developed their preliminary budgets.
During the Glen Campus’ construction, PAGEAU MOREL remained involved, as member of the Master Electromechanical Engineering Team, in the review of plans and specifications and in the audit of the site’s quality assurance process.

Challenges and Solutions

  • The Glen Campus
    • Using the Glen Campus’ public-private partnership (PPP) mode newly implemented in institutional buildings, PAGEAU MOREL was one of the first companies to keep its flexibility and to challenge itself with a new mindset, especially for the development of performance specifications required by this model. Without being restrictive, the clauses found in the latter ensure high-caliber quality and reliability, both on the level of design as well as the materials used and the life cycle.
  • The Mountain Campus
    • Special site with regulated development.
    • Imposing innovative methods on professionals.
    • Precise site surveys in operational healthcare facilities and acute sorting of existing systems to conserve.
    • Earthquake safety measures posing constraints on electromechanical elements.
    • Limited floor height requiring detailed and close coordination.
    • Cutting-edge requirements that modelled the master principles of the design.
    • Aiming for LEED certification, including BOMA Visez vert best practices.

Other Projects

Otto-Maass Building

McGill University - Otto-Maass…

Montréal (Québec)
Multiclient Building - PWGSC

PWGSC - Fontaine Building

Gatineau (Québec)
Richard J. Renaud Science Complex

Concordia University…

Montréal (Québec)